A sparheltünket kizárólag a legjobb minőségű száraz fával tápláljuk, így a bennük készült sütemények minősége nem sokkal marad el a búbos kemencében sütött tésztáktól. A főzőrészben keletkezett forró levegő ugyanis körbejárta a sütőrészt, amely vastag samottréteggel van borítva. Ennek következtében a tészta egyenletesen pirul, magasra felnyúlik és az égetett agyaghoz hasonló összetételű samottban lejátszódó fizikai folyamat következtében az íze is kiváló lesz. Nem is véletlenül fogyasztják szívesen a „hamuban sült pogácsáinkat”. A  felületén készített fogások egy kis füstösséget, egy kis egyediséget kapnak, mely által az étel elnyeri a szabad tűzön készült ételekre jellemző aromát, s az illata megbabonázva ejti rabul azokat, akik ezt szívesebben részesítik előnyben a hagyományos konyhákban készített fogásokkal szemben. Valószínűleg azért is kapta a “takaréktűzhely” elnevezést, mert főzés közben ugyanazzal a hővel sütni is lehet benne, sőt az elkészült ételt a kályha tetején félrehúzzuk,- melegen tartjuk, így vendégeink, akár később is ugyan olyan jó étvággyal kezdhetnek neki.